Go Bag Pro is leverancier van Bushcraft en Hiking noodpakketten en maakt onderdeel uit van de Ypsilon Group B.V. uit Rotterdam.
Wij verkopen handzame 72-uur noodpakketten, met het internationale logo en keurmerk, in Europa en Noord Amerika. Via onze blog en nieuwsbrieven zijn ook informatie voorziening en nieuws updates over landelijke en regionale ‘rampen, zoals watersnood, langdurige elektriciteit storing en onderbreking van de gas- en water voorziening.
Hoewel het onmogelijk is te weten wanneer u een noodpakket nodig hebt, is het woord “paraatheid” het belangrijkst. Als er een ramp gebeurt, kan het zijn dat u geen hulp van buitenaf meer kunt krijgen en moet vertrouwen op de rantsoenen en voorraden die u bij de hand heeft.
In dat geval zijn voedsel met een houdbaarheid van meerdere jaren en benodigdheden in een EHBO-doos, zoals lichtbronnen, gereedschap om vuur te maken en andere benodigdheden, letterlijk redders in nood. Maar het kopen van een noodpakket is slechts de eerste stap om uzelf en uw huishouden voor te bereiden op een goede reactie op een crisis.
Wat zijn noodsituaties?
Overal waar mensen wonen en werken, kan plotseling iets voorvallen waardoor de dagelijkse gang van zaken ontregeld raakt. Het kan gaan om een klein incident, bijvoorbeeld binnenshuis of bij jou in de buurt. Maar het kan ook gaan om een groot incident, waarbij slachtoffers kunnen vallen, zoals langdurige uitval van elektriciteit, gas of water, een ernstig verkeersongeval, een grote brand, extreem weer of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.
Wat kan er in jouw omgeving gebeuren?
Overal in Nederland kan wel iets gebeuren. Ook bij jou in de buurt. Sommige noodsituaties zijn niet locatie gebonden en kunnen overal plaatsvinden, andere daarentegen zijn sterk afhankelijk van een bepaalde locatie. Om een beter inzicht te krijgen in de plaatsgebonden risico’s, is in kaart gebracht welke risico’s zich op welke locaties voordoen (zoals een pompstation, LPG-tankstation of een vuurwerkopslag).
Zorg voor een goede voorbereiding
Of je nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen en je te informeren over risico’s in je omgeving.
”Met een noodpakket ben je beter voorbereid op rampen, calamiteiten of noodsituaties. Een noodpakket kopen of samenstellen is eenvoudig en niet duur. De meeste spullen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis.“
Een stroomstoring, kapotte gasleiding, brand of dijkbreuk. Een chemische fabriek die ontploft of zelfs een terroristische aanslag. Ook in Nederland kunnen we te maken krijgen met noodsituaties. Op onze website leest u hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
Een goede voorbereiding kan van levensbelang zijn. Zeker wanneer u zich- zelf in het dagelijks leven minder goed kunt redden. Kunt u zich minder snel verplaatsen, of is het moeilijker om informatie tot u te nemen? Zorg dan dat u extra waakzaam en voorbereid bent, zodat u bij een noodsituatie precies weet wat u moet doen.
Een grote brand of verkeersramp. Een ziektegolf, overstroming, stroomuitval of zelfs een terroristische aanslag. U hoeft hier niet altijd iets van te merken. Maar wat als zo n ramp u wél treft? Een goede voorbereiding kan van levensbelang zijn. Zeker wanneer u zichzelf in het dagelijks leven minder goed kunt redden.
Kunt u zich minder snel verplaatsen, of neemt u moeilijker informatie tot u? Zorg dan dat u extra waakzaam en voorbereid bent, zodat u bij een crisis precies weet wat u moet doen. Krijgt u het advies om binnen te blijven? Zorg dan dat u zich een aantal dagen thuis kunt redden.
Het kan zijn dat bij een noodsituatie de stroom een tijdlang uitvalt, de verwarming niet meer werkt of geen water uit de kraan komt. Het is handig om u hierop voor te bereiden, want u krijgt niet altijd meteen hulp van hulpdiensten. Het kan dus zijn dat u zichzelf een aantal dagen moet redden. Zorg daarom altijd voor een noodpakket. Een noodpakket kunt u zelf samenstellen of kant-en-klaar kopen op onze websites.
* Radio, afgestemd op de rampenzender.
* Zaklamp met extra batterijen.
* Eerstehulpdoos met eerstehulphandboekje.
* Lucifers in waterdichte verpakking.
* Waxinelichtjes, kaarsen
* Warmhouddekens.
* Waarschuwingsfluitje.
* Voorraadje van de medicijnen die u gebruikt op doktersvoorschrift.
* Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren.
* Reservesleutels van huis en auto.
* Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers en adressen van mogelijke schuiladressen.
* Drie liter water per dag per persoon, voor minstens drie dagen.
* Voorraad houdbaar eten voor minstens drie dagen (plus blikopener als het eten in blik zit).
* Voorraad verzorgingsartikelen: wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels.
* Lichte regenponcho per gezinslid.
* Iets om drinkwater mee te vervoeren (fles of jerrycan).
* Speciale hulpmiddelen en verbruiksartikelen (bijvoorbeeld batterijen voor een hoorapparaat).
* Heeft u een elektrische rolstoel? * Zorg dan dat u altijd batterijen en een handmatig te bedienen reserverolstoel in huis heeft.
Als er een noodsituatie is, wordt u meestal gewaarschuwd door de sirene. Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen, en luister naar de rampenzender. Soms waarschuwt de overheid u op een andere manier, bijvoorbeeld via geluidswagens. Doe dan precies wat er van u gevraagd wordt. Kunt u de waarschuwing niet horen? Spreek dan tevoren af of uw buren u op de hoogte brengen en houden van wat er aan de hand is. Vraag op straat omstanders om meer informatie en indien nodig of ze u willen helpen.
Als dat nodig is, kan de rijksoverheid bij een nationale ramp zendtijd van de publieke omroepen eisen. Bij een noodsituatie kan de overheid er ook voor kiezen meer informatie te geven via de rampenzender. Is er een noodsituatie bij u in de buurt, dan is dit de regionale omroep. Vraag aan uw gemeente op welke frequentie u uw radio moet afstemmen, of kijk op het Rampenzender-overzicht. Houd onder meer ook teletekst, e-mail, mobiele telefoon of lichtkrant in de gaten.
Het kan zijn dat uw gemeente nog andere manieren heeft om u te waarschuwen of op de hoogte te houden bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld via een sms op uw mobiele telefoon.
* Vraag uw gemeente of u zich kunt aanmelden, zodat bekend is dat u bij een noodsituatie extra hulp nodig heeft.
* Zorg dat u een noodpakket in huis heeft.
* Draag noodmedicijnen en belangrijke (medische) informatie altijd bij u.
* Draag voor hulpdiensten altijd een SOS-penning met informatie over uw handicap.
* Heeft u nierdialyseapparatuur of zuurstoftoediening? Weet dan wat u in geval van nood moet doen en waar u terechtkunt voor deze voorzieningen.
* Houd er rekening mee dat een geleide- of zorghond tijdens een noodsituatie in de war of gedesoriënteerd kan raken.
* Kijk bij het binnengaan van een gebouw eerst waar de nooduitgangen zijn.
* Bedenk bij wie u terechtkunt als u uw huis moet verlaten.
* Vraag of u ook echt bij deze persoon terechtkunt.
* Breng familie, vrienden en bekenden op de hoogte van de reden dat u minder zelfredzaam bent.
* Meld u bij de gemeente aan als vrijwilliger voor rampenoefeningen.
* Sluit deuren en ramen.
* Luister naar de regionale radiozender.
* Houd televisie (teletekst), sms, e-mail, pushmail, internet of lichtkranten in de gaten.
* Zet uw mechanisch ventilatiesysteem uit of – als het niet anders kan – op de laagste stand.
* Informeer familie, vrienden en bekenden over uw situatie.
Een netwerk van buren, familie, vrienden, persoonlijke verzorgers en collega’s is bij een noodsituatie heel belangrijk. U kunt uw beperking met hen bespreken en vooraf vragen of ze u willen helpen. Vertel hun welke hulp u van hen verwacht. Maak hier duidelijke afspraken over en neem uw maatregelen met hen door. Ook voor het geval u moet evacueren. Zorg dat een vertrouwd persoon in de buurt een sleutel van uw huis heeft, weet waar u uw noodpakket bewaart en wat uw medicijngebruik is. Vraag uw netwerk of zij u op de hoogte willen stellen en houden als er een noodsituatie is.
Het kan zijn dat u bij een noodsituatie onverwacht uw huis moet verlaten. U kunt vooraf aangeven hoe. Bespreek dit met degenen die u willen helpen als er iets gebeurt. Geef korte en duidelijke instructies over de hulp die u nodig heeft en tref vooraf maatregelen. U kunt uw evacuatieplan ook op papier zetten. Wilt u bijvoorbeeld met de rolstoel de trap af of heeft u uw medicijnen liever zelf bij u? In uw plan noteert u al uw persoonlijke wensen. Bespreek deze wensen en oefen uw evacuatieplan eens per jaar met degenen binnen uw netwerk die u dan zullen helpen.
* Luister naar de adviezen van de lokale hulpverleners en autoriteiten.
* Informeer hen over uw beperking.
* Neem contact op met de persoon bij wie u kunt verblijven.
* Neem alleen hoognodige zaken mee (contant geld, uw medicijnen, zorgverzekeringspas, identiteitsbewijzen en kopieën van verzekeringspapieren).
* Sluit gas, water en licht af.
* Sluit bij vertrek deuren, ramen en ventilatiesystemen in uw woning goed af.
* Draag stevige schoenen en dichte kleding.
* Neem toiletspullen, dekens en extra kleding mee.
* Heeft u een geleidehond? Neem voldoende voedsel en water mee voor uw hond.
* Uw noodpakket.
* Toiletspullen, dekens en extra kleding.
* Eten en drinken voor uw huisdier(en).
* Campingkookstel met extra brandstof (gas, benzine), een pannensetje en eetgerei.
* Touw en een plastic bouwzeil om een schuilplaats te kunnen maken.
* Een zaklantaarn met (extra) batterijen.
* Volle tank of extra brandstof voor uw auto, als ook een laadsnoer indien u een PHEV of EV rijdt.
Bushcraft tips eens per maand in je inbox